Актуални новини


 1. ОЩЕ ЕДНО НАЦИОНАЛНО ОТЛИЧИЕ ЗА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ
 2. ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!
 3. ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!
 4. ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ЕГ - МЛАДИ ЖУРНАЛИСТИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ
 5. ЕГ – БЕНЕФИЦИЕНТ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА КЪМ МОМН
 6. ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ СЪС СЕРТИФИКАТ ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
 7. Поглед към Испания
 8. Благотворителен билет от Випуск2010
 9. НА ДОБЪР ЧАС!
 10. ДЕН НА ЗЕМЯТА
 11. Десетокласникът ДАНИЕЛ ПЕНЕВ с най- висок резултат в областта на олимпиадата по география и икономика
 12. ПОСТИЖЕНИЯ НА ОБЛАСТНАТА ОЛИМПИАДА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА
 13. Участие в национален кръг на олимпиадата по история
 14. Участие в национален кръг на международното състезание “ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ"
 15. СЕДМИЦА НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ
 16. МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ “ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ"- НАГРАЖДАВАНЕ
 17. СПЕЧЕЛЕНА СТИПЕНДИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА ГЕРМАНИЯ
 18. ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ
 19. НАЦИОНАЛНИ ПОБЕДИТЕЛИ ВЪВ ВИКТОРИНАТА НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
 20. ОТКРИТ УРОК
 21. Национална олимпиада по немски език към Гьоте институт
 22. Вашите успехи са нашето удовлетворение
 23. КЛАСИРАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ “ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ"
 24. МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ “ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ"
 25. УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
 26. Официално писмо на Българска асоциация по четене
 27. Исторически завоевания на олимпиада
 28. Общински кръг на олимпиада по биология
 29. Пътуваща изложба гостува на Езикова гимназия
 30. “Границите на моя език са граници на моя свят”
 31. Подчертан интерес към олимпиадите на КОО”Обществени науки и гражданско образование”
 32. Продължава олимпийският маратон
 33. Любовта е живот
 34. “Бъди в час” с предизвикателствата на времето !!!
 35. Участие в проект
 36. Започна олимпийският сезон
 37. ДА ПРОЯВИМ ЧОВЕЧНОСТ
 38. „Най-новият сайт”
 39. Ние сме домакини
 40. Честита победа!
 41. Преди финала
 42. "EG TIMES"
 43. "Магията на Атанасовското езеро"
 44. Ученици от ЕГ се класираха за третия етап на конкурс, организиран от Българска асоциация по четене
 45. Успешен старт в бъдещето
 46. Спечелени стипендии
 47. Коледно математическо състезание
 48. Ученици от ЕГ прекрачиха прага на СУ "Св.Климент Охридски"-2
 49. Ние разширяваме езиковия си кръгозор
 50. Ние сме победители
 51. Езикова гимназия сред избраните училища от "Juvenes Translatories"
 52. Представител на ЕГ на Единадесетата Национална есенна сесия на БДМП:"Младежки диалози за България с бъдеще"
 53. Ученици от ЕГ прекрачиха прага на СУ "Св.Климент Охридски"-1
 54. Програма за закрила на деца с изявени дарби
 55. Лауреати на юбилейното издание на програмата "Силен старт с Пощенска банка"ОЩЕ ЕДНО НАЦИОНАЛНО ОТЛИЧИЕ ЗА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

През настоящата 2009 /2010 учебна година Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” спечели няколко награди от участие на ученици в национален кръг на олимпиадите по Български език и литература, по История и цивилизация, по География и икономика. Поредно завоевание извоюва Благослав Иванов Самарджиев от 9а клас, който е лауреат на Международното състезание “Лингвистично кенгуру”, проведено на 05.06.2010 година в гр. София. Ученикът зае трето място на националния кръг по испански език в IV възрастова група /9-10 клас/ със 130 точки. Първа награда не е присъдена.
Лингвистично кенгуру е сравнително ново състезание и в България се провежда за първи път през 2007 година. Инициатор на езиковия конкурс е международната организация IDEA, като регламентът включва тест от 40 задачи с избираем отговор на един от утвърдените езици – английски, френски, немски, испански и руски. Забавният и игрови елемент в него стимулира общата култура на участниците, както и познанията им върху езика, литературата и традициите на съответната страна
Благослав е одобрен за участие в националния кръг на международното състезание, след като се класира на първо място на областния кръг, проведен в Кюстендил. До национално участие достигна и Христина Мицова – по немски език. Постижението на Благослав Самарджиев и участието на Христина Мицова са поредното доказателство за високото ниво на обучението по чужди езици в ЕГ. Чрез своите призови места деветокласникът допринася не само за издигане на авторитета на училището, но и утвърждава като успешен един от новите чуждоезикови профили – испанския език. Традициите, макар и двугодишни, имат успешна хроника, която започна с първа награда за дебют на театър на испански език, организиран от Испанското посолство за учебната 2008/2009 година. Участието в испанските театрални фиести се превърна в ежегодна практика и е съпроводено с много положителни емоции, артистични провокации и възможност нашите възпитаници да съпоставят своите умения с участници от цялата страна. Последва екскурзия в Испания, която е възможност за учениците от ЕГ да се докоснат до една вековна традиция.
Възпитаниците на Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” не се страхуват от предизвикателствата, защото имат основателни причини да демонстрират със самочувствие своя научен и творчески потенциал. Специално трябва да бъдат отбелязани и чисто човешките качества на нашия национален победител – Благослав Самарждиев – отговорен и последователен, инициативен, с високо чувство за дълг към училищната общност. Участва с желание в културните прояви на училището – през настоящата учебна година е част от трупата,представила ЕГ на Испанския театър, включва се в презентациите за резултатите от Лингвистичното кенгуру, участва с откъс на испански език в инициативата на РБ”Ем. Попдимитров” – “Маратон на четенето”.
Със своите постижения и инициативи учениците на Езикова гимназия “Д-р П. Берон” оформят съвременния облик на училището като модерна институция, в която испанският език като нов профил се налага чрез постижения на областно и национално ниво.
ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ Е ВАШИЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА, КОЙТО ЩЕ ВИ ОТКРИЕ БОГАТСТВОТО НА ЕЗИЦИТЕ ЧРЕЗ ПРОФИЛИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГА ЗА НОВАТА УЧЕБНА 2010/2011 ГОДИНА:
АНГЛИЙСКИ / НЕМСКИ
АНГЛИЙСКИ / ИСПАНСКИ
АНГЛИЙСКИ / ИТАЛИАНСКИ

Назад


ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ !

ПРИКЛЮЧИХА СЪСТЕЗАНИЯТА В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТ “ ОБЩИНСКА УЧЕНИЧЕСКА СПОРТНА ОЛИМПИАДА”, В КОЯТО ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ЗАЕХА ЧЕЛНИ МЕСТА В ДИСЦИПЛИНАТА “СТРИЙТБОЛ”, КАКТО СЛЕДВА:
III МЯСТО ЗА ДЕВОЙКИ ОТ 8 КЛАС
I МЯСТО ЗА ЮНОШИ – I ОТБОР НА ЕГ
II МЯСТО ЗА ДЕВОЙКИ ОТ 9 КЛАС
I МЯСТО ЗА ЮНОШИ – I ОТБОР НА ЕГ
II МЯСТО ЗА ДЕВОЙКИ ОТ 10 КЛАС
I МЯСТО ЗА ЮНОШИ – I ОТБОР НА ЕГ
III МЯСТО ЗА ДЕВОЙКИ ОТ 11 КЛАС
I МЯСТО ЗА ЮНОШИ, 11 КЛАС, I ОТБОР НА ЕГ
II МЯСТО ЗА ЮНОШИ, 11 КЛАС, II ОТБОР НА ЕГ

Назад


ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ !

НА 08.06.2010 Г. ОТ 12,00 ЧАСА В ЗАЛАТА НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ЩЕ СЕ СЪСТОИ ТЪРЖЕСТВЕНО ВРЪЧВАНЕ НА ГРАМОТИ, С КОИТО РИО НА МОМН НАГРАЖДАВА УЧЕНИЦИТЕ, ЗАЕЛИ ПРИЗОВИ МЕСТА НА ОБЛАСТНИ КРЪГОВЕ НА ОЛИМПИАДИТЕ.

Назад


ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ЕГ - МЛАДИ ЖУРНАЛИСТИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ

На 04.06.2010г. /петък/ от 12,00 часа в залата на Езикова гимназия ще се проведе среща на Литературния клуб, който издава вестник на английски език под ръководството на г-жа Офелия Ботушарова, с представители на местните медии. Стартира и дейността на дискусионен клуб “Дебати” с ръководител Гергана Иванова, чиято цел е усъвършенстване уменията на учениците да водят дебати на английски език.

Назад


ЕГ – БЕНЕФИЦИЕНТ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА КЪМ МОМН

Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” е одобрена като бенефициент от МОМН по националната програма “С грижа за всеки ученик”, модул “Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади”. Участието на ученици от ЕГ в националния кръг на олимпиадите по: Български език и литература – Албина Миткова Гълъбова от 12 а клас; История и цивилизация – Любослав Емилов Костов от 12 в клас и География и икономика – Даниел Антониев Пенев от 10 а клас – осигури правото на училището да работи по националната програма през следващата учебна година.

Назад


ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ СЪС СЕРТИФИКАТ ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Езикова гимназия “Д-р П. Берон” участва в състезание за най-добър училищен вестник за 2010г., организиран от отдел “Прием на студенти” в партньорство с факултета по журналистика и представители на студентските медии в Американския университет в България. Участието на училището бе организирано от Офелия Ботушарова, преподавател по английски език. Тя периодично подготвя съвместно с учениците издание на английски език, в което са отразени актуални новини от училищния живот и интересни факти от световния живот – политика и шоубизнес.

Назад


Поглед към Испания

Кирил Мавродиев от 9б клас спечели трето място на конкурс за презентации на тема: "Испания в моите очи" Конкурсът е организиран от Европейската младежка организация. Възпитаниците на ЕГ опознават света чрез езиковото обучение.

Честитим и пожелаваме на Кирил нови успехи!

Назад


Благотворителен билет от Випуск2010

За първи път ЕГ въвежда билет за изпращането на своите абитуриенти, който е с благотворителна цел. По инициатива на 12в клас с класен ръководител Весела Русинова за входа на тържеството е предвидена стойност от 1 лев, за да се помогне на 13-годишния Александър Колев от I-во ОУ. Александър страда от мускулна дистрофия и се нуждае от лечение в Израел.
Изпращането ще се проведе на 04.05.2010г. от 18.30ч. в Общински театър

Да бъдем съпричастни!

Назад


НА ДОБЪР ЧАС!

На 04.05.2010г. Езикова гимназия ще изпрати ВИПУСК 2010. Тържеството, посветено на зрелостниците, ще се проведе в Общински театър - Кюстендил от 18.30 часа.

Назад


ДЕН НА ЗЕМЯТА

22 април е специален ден, посветен на планетата Земя. Ден, в който се замисляме за взаимоотношенията си с планетата като наш дом. За начините да опазим красотата, мира и спокойствието в света.
Всички ученици от ЕГ в голямото междучасие ще излязат в двора на училището, където ще получат информация за инициативата.

Назад


Десетокласникът ДАНИЕЛ ПЕНЕВ с най- висок резултат в областта на олимпиадата по география и икономика

Даниел Антониев Пенев от 10а клас получи 192 т.( от 200 възможни) и оценка Отличен ( 6.00 ) на областния кръг на олимпиадата по география и икономика. Това е най- високият резултат на олимпиадата, в която участваха 141 ученици от област Кюстендил. Постижението на Дани бе препотвърдено и от Националната комисия и той получи покана да представя област Кюстендил в старша възрастова група ( VIII – XII клас ) на Шестата национална олимпиада по география и икономика, която ще се проведе в град Сливен на 24 и 25.04.2010 г.

Успех!!!

Назад


ПОСТИЖЕНИЯ НА ОБЛАСТНАТА ОЛИМПИАДА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

На областния кръг на олимпиадата по география и икономика, който се проведе на 21.03.2010 г. в ОУ „Даскал Димитрий” гр.Кюстендил, се явиха 16 ученици от ЕГ „Д-р Петър Берон”. Те се състезаваха със свои връстници от областта и получиха 14 отлични и 2 много добри оценки. Областната комисия за проверка и оценка на резултатите от олимпиадата писа Отличен ( 6.00 ) на Даниел Пенев от 10а клас, Гергана Зикатанова от 10а клас, Емил Иванов от10в клас и Албина Гълъбова от 12а клас. Оценка Отличен ( 5.75 ) получиха Даниел Емилиянов от 10а клас, Биляна Димитрова от 10а клас, Йоана Стоянова от 11а клас, Весела Дувалийска от 12а клас и Николет Цоцоманска от 12б клас. Оценени с Отличен (5.50 ) са Диана Карадачка -10а клас, Иван Марин- 10а клас, Владислав Китанов – 10а клас, Василена Велинова – 11б клас и Адриан Марков – 11б клас

ЧЕСТИТО!!!

Назад


Участие в национален кръг на олимпиадата по история

Любослав Емилов Костов от 12 в клас е класиран за участие в национален кръг на олимпиадата по история и цивилизация, която ще се проведе на 01-02.05.2010г. в гр. Видин.

Успех!!!

Назад


Участие в национален кръг на международното състезание “ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ"

Христина Мариова Мицова от 11а клас е с най-висок резултат за страната - 185 точки по немски език.
Благослав Иванов Самарджиев от 9а клас е с трети резултат за страната - 155 точки по испански език.


Пожелаваме им успешно представяне на националното езиково състезание!

Назад


СЕДМИЦА НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Като част от инициативата "Дни на отворените врати" от 19.04.2010г. до 23.04.2010г. ще се проведат мероприятия, посветени на Езикова гимназия "Д-р Петър Берон".
График на мероприятията:
19.04.2010г. ЕГ посреща ученически групи от седмокласници от основните училища;
20.04.2010г. Втори етап от ученическата туробиколка в сградата на ЕГ;
През първите два дни на седмицата учениците от седми клас ще получат информация за възможностите, които ЕГ им предоставя за обучение и бъдеща професионална реализация;
21.04.2010г. Театрална постановка"Море от любов" - 18.30ч. в читалище "Братство";
22.04.2010г. "Маратон на четенето" - 11.00ч. в залата на ЕГ;
23.04.2010г. Благотворителен базар.

Назад


МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ “ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ"- НАГРАЖДАВАНЕ

На 15.04.2010г. от 12.00 часа в залата на ЕГ"Д-р Петър Берон" ще се проведе тържественото награждаване на учениците, заели призови места в Международното състезание "Лингвистично кенгуру"

Назад


СПЕЧЕЛЕНА СТИПЕНДИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА ГЕРМАНИЯ

Христина Мицова от ХІ а клас е одобрена от Посолството на Германия след писане на есе и интервю да посещава учебни часове в гимназия “Лесинг” в град Юлцени и да участва в културна програма от 07.08.2010 г.до 28.08.2010 година.

Желаем бъдещи успехи !!!!

Назад


ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ

ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 25.03.2010 Г. ОТ 12.00 ЧАСА В ЗАЛАТА НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАЦИОНАЛНАТА ВИКТОРИНА НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК”ОБРАЗОВАНИЕ НА БЪДЕЩЕТО”, НА КОЯТО ЩЕ ПРИСЪСТВАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КОНСУЛТАНТСКА КЪЩА “ДАРБИ”, НА МЕСТНАТА ВЛАСТ, РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ.

ДА ИЗЖИВЕЕМ ЕМОЦИЯТА ЗАЕДНО!!!!

Назад


НАЦИОНАЛНИ ПОБЕДИТЕЛИ ВЪВ ВИКТОРИНАТА НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На 19.03.2010 г.в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси се проведе седмото финално издание на националната викторина”Образование на бъдещето” на английски език, организирана от фондация”Дарби” в партньорство с Консултантска къща “Дарби”за образование в чужбина. Участваха седем отбора на езикови гимназии от София, Бургас, Варна, Хасково, Враца, Пазарджик и Кюстендил, които са победители в регионалните надпревари.
Целите на викторината са да се създадат работещи екипи, които да излъчат своите лидери, да се добият знания за образованието в чужбина, умения за владеене на английски език, откриване на таланти и осъществяване на мечтите за обучение в чужбина.
Викторината са проведе в три кръга. В оспорвана надпревара отборът на Езикова гимназия победи и заслужи признанието на журито и на публиката.
Победителите Йоана Стоянова и Теодора Кукова от 11 а клас, Биляна Секуловска от 11 б клас и Павел Вълканов от 9в клас са приети за студенти във ВУ по застраховане и финаси с 30% отстъпка от учебната такса.
На 25.03.2010 г. от 12.00 ч. в залата на ЕГ Консултантска къща “Дарби”ще награди победителите с двуседмичен безплатен езиков курс във Brooke House College, Великобритания през лятото.

НИЕ СЕ ГОРДЕЕМ С ВАС!!!!

Назад


ОТКРИТ УРОК

“ЕЛАТЕ ПРИ НАС. НИЕ РАБОТИМ ЗА ВАС” - е мотото, под което Националният институт по метеорология и хидрология БАН - филиал Кюстендил ще отбележи заедно с ученици от Езикова гимназия Световния метеорологичен ден.
На 23.03.2010 г.от 13.00 часа ученици от 11 клас ще участват в открит урок, посветен на две важни събития: 60 години организирана световна метеорология и 120 години от създаването на българската метеорологична и хидрометеорологична служба.
Във филиала в Кюстендил учениците ще се запознаят с материали на Изпълнителния съвет на СМО на тема:
”Световната метеорологична организация- 60 години служба в интерес на вашата безопасност и благополучие”, с издания на Националния институт на тема:”120 години българска метеорологична и хидрометеорологична служба” и с уреди за осъществяване на наблюдения.
Ученицте ще разгледат също и метеорологичния парк

Интересни занимания!!!!

Назад


Национална олимпиада по немски език към Гьоте институт

На 20.03.2010г. в гр. София ще се проведе втори кръг на националната олимпиада по немски език към Гьоте институт. Участие в нея ще вземат 130 ученици от 49 училища от цялата страна. Представители на ЕГ"Д-р Петър Берон" гр. Кюстендил са Сияна Христова и Диана Мицина от Х в клас.

Успех!!!

Назад


Вашите успехи са нашето удовлетворение

Йоана Валентинова Стоянова от ХІ а клас с резултат 92 точки от областния кръг на олимпиадата по английски език е предложена за участие в националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе на 27.03.2010 г. в гр.Кърджали.

Василена Росенова Велинова от ХІ б клас с резултат 90 точки е класирана за участие в националния кръг по философия.

Браво !!!
Успех!!!

Назад


КЛАСИРАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ “ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ"АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
1 група (3-4 клас);
2 група (5-6 клас);
3 група (7-8 клас);
4 група (9-10 клас);
5 група (11-12 клас);

ИСПАНСКИ ЕЗИК
4 група (9-10 клас);
5 група (11-12 клас);

НЕМСКИ ЕЗИК
4 група (9-10 клас);
5 група (11-12 клас);

Назад


МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ “ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ"ще събере в сградата на Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” ученици от всички ОУ и три гимназии от града в неделя-14 март от 11.00 часа.
Участниците са в три възрастови групи: 3-4 клас; 5-6 клас; 7-8 клас;
9-10 клас; 11-12 клас, и ще се състезават на 4 езика- английски, немски, испански и руски.
Продължителността на състезанието е 75 минути.
Форматът е тест, който включва 40 задачи с пет избираеми отговора, от които един е верният. Повечето въпроси имат занимателен характер.
Откриването на верните отговори изисква езикови и граматически знания, както и знания за историята, културното и литературното наследство, традициите и бита, характерни за Англия, Германия, Испания и Русия. “Лингвистичното кенгуру” се провежда в два кръга –областен и национален-за учениците от 3 до 12 клас.До национален кръг се допускат първите пет участници с най-висок резултат, постигнат за страната, по всеки език и във всяка възрастова група.
За отлично представилите се на Националния кръг наградата ще бъде безплатно участие в лагер, организиран от Фондация “Млада България” в български курорт. Най-добре представилите се ще бъдат поканени на официална церемония по награждаване, на която ще бъдат връчени грамоти и предметни нагаради.

Назад


УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Девет ученици от Езикова гимназия са класирани за Националния кръг на състезанието по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. То ще се проведе на 13.03.2010 г. – събота – в сградата на ПГИЧЕ”Св.Методий”, София. .

УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ!!!

Назад


Официално писмо на Българска асоциация по четене

за изключителния успех на Надежда Чорбаджийска и Даниел Пенев от 10а клас, спечелили едногодишна стипендия в размер на 20000 английски лири за обучението им във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. .

Честито!!!

Назад


Исторически завоевания на олимпиада

Двадесет и двама ученици от 9-11 клас се класират за областния кръг на олимпиадата по История и цивилизация с точки от 75 до 94.

Продължавайте устремно напред!!!

Назад


Общински кръг на олимпиада по биология

На 07.03.2010 г. от 9.00 часа в сградата на Езикова гимназия ще се проведе вътрешноучилищен кръг на олимпиадата по Биология и здравно образование, в който ще вземат участие ученици от Х, ХІ и ХІІ клас. .

Желаем Ви успешно представяне!!!

Назад


Пътуваща изложба гостува на Езикова гимназия

На 04.03.2010 г. от 17.00 часа в залата на ЕГ”Д-р П.Берон” бе открита пътуваща изложба от над 200 комикса от Германия и Швейцария. Изложбата е на Гъоте – Институт и е в града по покана на Регионална библиотека “Емануил Попдимитров”-град Кюстендил. В следващите две седмици ученици от други училища в града могат да посетят изложбата.

Назад


“Границите на моя език са граници на моя свят”

“Границите на моя език са граници на моя свят”- Витгенщайн, е не само мотото на ЕГ”Д-р П. Берон”, но и най-успешната тема, разработена като философско есе на олимпиадата, проведена на 20.02.2010 г. От десетте участници, написали с умение избраните от тях теми като: ”Мисля, следователно съществувам” -Декарт;”Тревожно настояще-трагично бъдеще”; “Всичко тече, всичко се мени”-Хераклит; “Отношението към смъртта”; “Човек сам прави себе си”; “Има ли Бог”-Сартр; “Обикновено хората се плашат не от това, което става, а от това, което би могло да се случи” Касон, са класирани 5 за областния кръг на олимпиадата. .

Бъдете философи в ЖИВОТА!

Назад


Подчертан интерес към олимпиадите на КОО”Обществени науки и гражданско образование”

38 ученици от VІІІ-ХІІ клас решаваха тест по “География и икономика” в 3 възрастови групи на олимпиада на 20.02.2010 г.,от които 23 са класирани за областния кръг .

БРАВО!!!

Назад


Продължава олимпийският маратон

В събота – 13.02.2010 г., от 9.00 часа в сградата на Езикова гимназия ще се проведе общинският кръг на олимпиадата по Български език и литература.

Желаем Ви вдъхновение!

Назад


Любовта е живот

На 12.02.2010 г. от 18.00 часа в залата на читалище “Братство” ще отбележим празника на любовта св.Валентин със спектакъл, който ще разкрие вселената любов, в която ние ще впишем и своето съпричастие към децата на Хаити.

Приятно веселие!!!!!

Назад


“Бъди в час” с предизвикателствата на времето !!!

В часа на класа на 11.02.2010 г. учениците от Х клас ще присъстват на презентацията на филма “Клопка”, създаден по проект на РИОКОЗ – гр.Смолян , от програмата “Бъди в час!”. Предпазването от СПИН е една от темите, с които преосмисляме традиционната символика на празника св.Валентин.

Бъдете разумни!!!!

Назад


Участие в проект

Като представител на Българския детски и младежки парламент Биляна Секуловска от ХІ б клас взе участие в осъществяването на проект за глобалното затопляне в света “My poor snowflake” от 01.02. до 08.02. 2010 г. в Анталия, Турция. Тя е един от петимата представители на БДМП , които са работили заедно с ученици от Италия, Испания, Латвия, Русия и Турция.

БРАВО!!!!!!

Назад


Започна олимпийският сезон

На 05.02.2010г. от 11.00-15.30ч. се проведе олимпиада по Немски език към посолството на Германия, в която участваха Христина Мариова Мицова - 11а клас и Елизабет Иванова Давидкова – 11б клас.

На 06.02.2010г. от 9.00ч. се проведе олимпиада по Немски език към Гьоте институт с участието на ученици от 9в и 10 в клас.

На 06.02.2010г. в 14.00 ч. стартира общинският кръг на олимпиадата по Английски език, в която участваха ученици от 8-12 клас

На 07.02.2010г. от 9.00ч. се проведе общинският кръг на олимпиадата по Химия и опазване на околната среда, в която участваха ученици от 11б , 12а и 12б клас.

УСПЕХ!

Назад


ДА ПРОЯВИМ ЧОВЕЧНОСТ

Ученическият съвет на ЕГ призовава да се присъединим към Националната кампания:
„Помогнете на Хаити!”.
Изпратете SMS на телефон 1255 - 1.20 лв. за всички мобилни оператори.

Назад


„Най-новият сайт”

Скъпи дванадесетокласници, посетете най-новия сайт „Абитуриентите на Кюстендил”, който е част от Кюстендил Инфо. В него ще прочетете полезна информация и оферти за бала, ще видите видеоклипове и албуми, ще осъществите връзка със студио СС Дизайн, създател на сайта.

Назад


НИЕ СМЕ ДОМАКИНИ

на МНОГОЕЗИЧНО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ- ОБЛАСТЕН КРЪГ, което ще се проведе на 30.01.2010г. от 10ч. в сградата на Езикова гимназия.
Участници са ученици от 10 и 11 клас на ЕГ"Д-р Петър Берон" и ПМГ"Проф. Ем. Иванов"-гр. Кюстендил.
Компоненти:
1. Слушане с разбиране-учениците слушат на втория чужд език и съставят преразказ-300 думи на първия чужд език
2. Четене с разбиране- ученикът чете текст на втория чужд език и извлича основната тема и идея и изразява собствено мнение на изучавания първи чужд език-300/320 думи
За национален кръг се класират ученици, получили не по малко от 80 т. на областен кръг.
Повече подробности на : www.mon.bg - олимпиади и състезания
УСПЕХ!

Назад


Честита победа!

Отборът по шахмат 8-10 клас се класира на ВТОРО МЯСТО в Общинския етап на ученически игри 2009/2010 година. Пожелаваме бъдещи успехи на спечелилите ученици:
1.Никола Николов Чипев - 9 а клас;
2.Силвия Красимирова Иванова – 9 а клас;
3.Иван Василев Тихолов- 9 а клас;
4.Георги Петров Петров – 9 в клас;
5.Денис Петров Петров – 9 в клас;

Назад


Преди финала

Учениците Надежда Ангелова Чорбаджийска и Даниел Антониев Пенев от 10а клас с преподавател по английски език Гергана Иванова ще вземат участие в заключителния етап на конкурса от програмата "Обучение на ученици в САЩ и Великобритания" за учебната 2010/2011 година, организиран от Българска асоциация по четене, който ще се проведе утре, 20.01.2010г., в София.
БЪДЕТЕ УСПЕШНИ И ПЕЧЕЛИВШИ!

Назад


"EG TIMES"

Писателският клуб при ЕГ издаде два броя от училищния вестник "EG TIMES". В тях са публикувани авторски статии на теми , които вълнуват учениците. Отразени са събития от училищния живот през периода септември-януари на учебната 2009/2010 година и постиженията на наши ученици. На развлекателната страница има кръстословици и любопитни факти.
Прочетете статията за ученическия обмен в Испания през септември- октомври; интервюто с Кристина Малинова, завършила ЕГ през 2009 година, студентка в университета в Барселона, Испания; интервюто с победителите в регионалния кръг на викторината по английски език, ор- ганизирана от консултантска къща “Дарби”.
В следващия брой можете да намерите информация за развитието на туризма и приложението на чуждите езици в тази област, както и статия за екзотични обекти.

Назад


"Магията на Атанасовското езеро"

"Магията на Атанасовското езеро" е презентацията, която Албина Гълъбова от 12а клас представи пред Ученическия съвет и председателите на класовете на 13.01.2010г. в залата на Езикова гимназия.
Ученичката е член на Българското дружество за защита на птиците в България и е носител на "Грамота за участие в природозащитната бригада"Атанасовско езеро-2009г"".
Презентацията породи идеята за създаване на ЕКО клуб в ЕГ.

Назад


Ученици от ЕГ се класираха за третия етап на конкурс, организиран от Българска асоциация по четене

Учениците Надежда Ангелова Чорбаджийска и Даниел Антониев Пенев от 10а клас с преподавател по английски език Гергана Иванова приключиха успешно втория етап на конкурса за участие в програмата "Обучение на ученици в САЩ и Великобритания" за учебната 2010/2011 година, организиран от Българска асоциация по четене. Резултатите от стандартизирания тест по английски език: Надежда-61 точки и Даниел-58 точки, дават право на учениците от Езикова гимназия да продължат участието си в третия етап на конкурса - интервю пред представител на Асоциацията с цел обучение в чужбина, което ще се проведе на 19 и 20 януари 2010г. в гр. София, Американска читалня, Столична библиотека, пл."Славейков" 4а.
Поздравяваме Надежда и Даниел за успешното им участие на конкурса и им желаем отлично представяне на интервюто!!!

Назад


Успешен старт в бъдещето

Никол Валентинова от 12а клас успешно положи изпит IELTS-proficiency -еквивалент на изпит TOEFL.
Това и гарантира влизане в Британски университет.
БРАВО!!!

Назад


Спечелени стипендии

Учениците от Езикова гимназия "Д-р Петър Берон"
Сияна Христова - 10в клас
Даниел Пенев - 10б клас
Теодора Кукова - 11а клас
Христина Мицова - 11а клас
спечелиха стипендии от Американската Фондация за България.
Стипендиите се присъждат в областта "Изкуство, чужди езици и хуманитарни науки" и са за 10 месеца по 75лв.
Следващата сесия за кандидатстване е септември 2010г. Могат да участват ученици от 9-12 клас. Успех!

Назад


Коледно математическо състезание

Ученици от 12 клас участват в коледно математическо състезание , което се провежда едновременно в 21 града на България на 12.12.2009г. от 10 часа

Назад


Ученици от ЕГ прекрачиха прага на СУ "Св.Климент Охридски" -2

Учениците Даниел Пенев - 10а клас, Надежда Чорбаджийска - 10а клас, Биляна Димитрова -10а клас и Ивана Манева - 10б клас , одобрени в конкурса за писане на есе към Българска асоциация по четене, положиха изпит - стандартизиран тест по АЕ, на 6.12.2009г. в 272 аудитoрия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Процедурата включва стандартизиран тест по английски език от типа на TOEFL (85минути) и писане на есе (45 минути) плюс начална и заключителна процедура 30-40 минути (общо). Резултатите от изпита се очакват през месец януари 2010г.

Назад


Ние разширяваме езиковия си кръгозор

Езикова гимназия"Д-р Петър Берон" организира курс по ИТАЛИАНСКИ ЕЗИК,
който се провежда във вторник и петък от 13.30 часа във видеозалата на училището

Назад


Ние сме победители

На 28 ноември 2009г. в читалище "Братство" се проведе Национална викторина "Образование на бъдещето" на английски език, чийто организатор е фондация "Дарби". Викторината е част от съвместните инициативи на сдружението на Кеймбридж- училищата, част от което е и Езикова гимназия.
Отборът на ЕГ се класира на първо място в регионалния кръг на викторината, в който участваха отбори от Кюстендил и Благоевград. Победителите са учениците:
Биляна Секуловска - 11б клас
Теодора Кукова - 11а клас
Йоана Стоянова - 11а клас
Павел Вълканов - 9в клас

Назад


Езикова гимназия сред избраните училища от "Juvenes Translatories"

Езикова гимназия бе избрана за участие в конкурса по превод "Juvenes Translatories 2009", който се проведе на 24 ноември 2009г. В централата на "Млади преводачи" -гр. София са изпратени писмените работи на следните ученици:
Христина Мицова от 11а клас - превод от немски език на български език
Йоана Стоянова от 11а клас - превод от английски език на български език
Ванеса Въжарова от 11б клас - превод от английски език на български език
Антония Манева от 11а клас - превод от английски език на български език

Назад


Представител на ЕГ на Единадесетата Национална есенна сесия на БДМП:"Младежки диалози за България с бъдеще"

От 25-28 ноември 2009г. Биляна Секуловска от 11б клас взе участие в 11 сесия на Български детски и младежки парламент, в рамките на която са проведени Младежка приемна в президентството, среща с ръководството на МОМН и дискусия с евродепутати в сградата на Народното събрание. Обсъдени са въпроси, свързани с младежката активност: създаване на форум театър за натрупване на социален опит, младежка медия, младежки зони, младежки движения; формиране на ученически екипи за съвместна работа на територията на страната; обучение за разработване и реализиране на проекти. Биляна Секуловска представи презентация пред Ученическия съвет на ЕГ на тема:"Хартата на Български детски и младежки парламент".

Назад


Ученици от ЕГ прекрачиха прага на СУ "Св.Климент Охридски" -1

Учениците Даниел Пенев - 10а клас, Надежда Чорбаджийска - 10а клас, Биляна Димитрова -10а клас и Ивана Манева - 10б клас , които участваха в конкурса за писане на есе на английски език (5.11.2009г.) на БАЧ, бяха одобрени да преминат на следващия етап - полагане на писмен изпит по АЕ в СУ "Св.Климент Охридски".

Назад


Програма за закрила на деца с изявени дарби

На Денислава Николаева Николова, ученичка от 8б клас на ЕГ"Д-р Петър Берон", класирана на първо място на Международен екологичен форум "Сребърна" - гр. Силистра, е отпусната стипендия по програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за срок от 1.06.2009г. до 30.05.2010г.включително.

Назад


Лауреати на юбилейното издание на програмата "Силен старт с Пощенска банка"

В класацията на програмата "Силен старт" за 2009 г., която се провежда за пета поредна година под патронажа на МОМН, са включени над 17000 осмокласници от профилираните езикови гимназии и профилираните паралелки в СОУ с интезнзивно изучаване на английски, френски, испански, италиански и руски език, които успешно полагат изпитите с външно оценяване. Стипендиантите са определени въз основа на обобщените резултати от изпитите по шестте най-изучавани езици в страната.
От ЕГ"Д-р Петър Берон " през настоящата учребна година получават еднократна стипендия в размер на 550 лв. от Пощенска банка следните ученици:
1. Павел Вълканов - 8в клас с бал 80 , оценка Отличен(6.00) по Английски език
2. Теодора Пламенова - 8б клас с бал 79, оценка Отличен(5.93) по Английски език
3. Адел Асенова - 8б клас с бал 78, оценка Отличен(5.85) по Английски език
4. Любослав Кирилов - 8б клас с бал 78, оценка Отличен(5.85) по Английски език
5. Иван Бумбаров - 8в клас с бал 78, оценка Отличен(5.85) по Английски език

Официалното награждаване на стипендиантите се състоя в клона на Пощенска банка в гр. Кюстендил на ул."Любен Каравелов"10 на 15 октомври 2009г. от 18.30ч.

Назад