Корпус на мира


Дългогодишни са отношенията на ЕГ"Д-р Петър Берон" с Корпуса на мира-САЩ. През учебната 2006/2007г. група доброволци от организацията проведоха своето обучение в нашето училище. Днес те работят като учители в различни градове в България. Това са: Нанси Вегерсън, Минди Ман, Аманда Санфорд, Ерик Краудър и Джошуа Микелсън. Те всички обичат Езикова гимназия и нашия град, защото започнаха пътя си в България заедно с нас.От Върховете на Рила нашите доброволци
опознават България и някъде
в далечината "виждат" Америка
Една от доброволките остана при нас и е част от учителската колегия за две години. Това е Нанси Вегерсън.

Нанси е родена в град Чикаго. Има университетско образование, владее немски и руски език.Вече говори чудесно и български, но има свое утвърдено правило - да говори в учебните часове само на английски. Това е в интерес на нейните ученици.
Нанси Вегерсън споделя, че за нея пребиваването в ЕГ е истински шанс именно заради учениците.Според нея те са подчертано добри и чрез тях тя има възможността да опознае България.Това са Галина Николова от 10а клас и Тейлър Вот от Корпуса на мира - приятелка на Езикова гимназия. Тук те са на ромски лагер за лидерски умения под надслов "Заедно напред", финансиран от"Arete Youth Organization".
Този лагер трябва да мотивира ученици с ромски произход да продължат своето образование. Галя няма нужда от допълнителна мотивация-тя е отлична ученичка и по време на лагера вече прилага своите лидерски качества, като съдейства на тримата доброволци от Корпуса на мира, които са в помощ на организаторите. Снимките са направени когато Галина е избрана за мис "Заедно напред".А това са новите доброволци:
Марика Хорски, Матю Мълен и Шантей Максуел
Те ще бъдат с нас до края на учебната година.

Те са начело на шествието по случай 24 май, защото вече овладяват българския език и се интересуват от нашата култура.
12клас 12клас 12клас 12клас