АКТУАЛНИ НОВИНИ 2016-2017 УЧЕБНА ГОДИНА


 1. ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ-ПЪРВЕНЕЦ В ОБЛАСТНОТО СЪСТЕЗАНИЕ НА МПО ”МЛАД ОГНЕБОРЕЦ”
 2. ІІІ НАГРАДА ЗА ПРЕВОД ОТ ИСПАНСКИ ЕЗИК
 3. Първа награда от ІХ- ия национален фолклорен конкурс „Напеви ог Северозапада”
 4. Първо място в районните състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”
 5. "За хляба наш"
 6. Ученик от ЕГ "Д - р Петър Берон" с отлична оценка на XIX Национално състезание по химия и опазване на околната среда
 7. Двама ученици от Езикова гимназия са на призови места в Десетия национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа”
 8. Успехи на ученици от Езикова гимназия в националните състезания по Български език и литература
 9. Призово място на ученичка от Езикова гимназия на олимпиадата по Испански език –областен кръг
 10. Успешно представяне на ученици от Езикова гимназия в областния кръг на олимпиадата по география и икономика
 11. Ученичка от Езикова гимназия е класирана за участие в националния кръг на олимпиада по Български език и литература
 12. Първо място за Езикова гимназия на областния кръг на Фестивала на авторска драматургия и театър на английски език
 13. ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН” ПЕЧЕЛИ ПЪРВА НАГРАДА В КОНКУРСА ЗА НАЙ-ДОБРИ МЛАДИ ПРЕВОДАЧИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
 14. Коледен брой на училищния вестник EG Times
 15. Спортни постижения на ученици от Езикова гимназия
 16. Пожарникари и доброволци "евакуираха ученици и гасиха пожар" в Езикова гимназия
 17. Ученици от Езикова гимназия „Д-Р Петър Берон” спечелиха стипендии на Американската фондация за България
 18. Арт проекти от часовете по изобразително изкуство в 8 и 9 клас на Езикова гимназия с учител г-жа Росица Стоилова
 19. Първо място за отбора по лека атлетика на ЕГ "Д-р Петър Берон"- Кюстендил
 20. Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език
 21. Juvenes Translatores 2016
 22. Рафи и ученици от ЕГ "Д-р Петър Берон"- Кюстендил участваха в "Be active - Даваме повече"
 23. Трима ученици от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” на национален кръг на Многоезичното състезание
 24. Петима стипендианти на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” в конкурса „1000 стипендии”
 25. Езикова гимназия с първа награда за участието си в Европейския ден на спорта
 26. Европейският Ден на спорта в ЕГ "Д-р Петър Берон"
 27. Европейският Ден на езиците в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”
 28. Откриване на новата учебна годинаЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ-ПЪРВЕНЕЦ В ОБЛАСТНОТО СЪСТЕЗАНИЕ НА МПО ”МЛАД ОГНЕБОРЕЦ”

На 12.05.2017 г. се проведоха ХVІІІ-те областни състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”. В комплексното класиране отборът на Езикова гимназия зае първо място и ще участва в националните състезания. Победата отвоюваха учениците Александър Крумов от 8а клас и Антонио Йорданов, Борис Борисов, Георги Кадийски, Григор Григоров, Мартин Зарев, Михаел Русаков, Росен Михайлов, Любомир Митов и Цветелин Димитров от 8 б клас. Отборът се подготви под ръководството на госпожа Весела Русинова.

Назад


ІІІ НАГРАДА ЗА ПРЕВОД ОТ ИСПАНСКИ ЕЗИК

Ученичката Никол Иванова от Х а клас спечели ІІІ-та награда в VІІІ-ия конкурс за ученици от гимназии с изучаване на испански език, организиран от „ Отдел по образователни въпроси” към Посолството на Кралство Испания. Тази година в конкурса участват над 250 ученици от 13 училища в страната. В заключителния етап на конкурса на журито са предоставени над 40 превода на най-изявените участници, сред които е и Никол Иванова. От финалните 40 превода са номинирани на призовите места 8 преводни текста. Поздравления и благодарност на учителя по испански език в Х а клас госпожа Валя Георгиева.

Назад


Първа награда от ІХ- ия национален фолклорен конкурс „Напеви ог Северозапада”

На 28.-29.04.2017 година на сцената на младежкия дом в град Монтана 800 деца от 22 населени места на страната представят своето творчество в три категории – народно пеене, хореография и инструменталисти. В ІХ-ия национален конкурс „Напеви от Северозапада” участват и българчета, живеещи в САЩ, Испания, Германия и Украйна, които се състезават чрез видеозаписи. Възрастова граница за участие е от 4 до 30 години, а участниците са разделени в три възрастови групи. Сред тях са ученици от музикални училища и студенти от музикалните академии. Три професионални журита обявяват победителите в деветото издание на Националния детски конкурс „Напеви от Северозапада”. В ІІІ-та възрастова група в раздел „Иструменталисти” със своето индивидуално изпълнение на тамбура Бетина Любенова от Хб клас на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” получава първа награда на ІХ- ия национален фолклорен конкурс „Напеви ог Северозапада”. Тя участва в Тамбурашкия оркестър на Кюстендил с ръководител Людмила Стоянова, който също се класира на първо място в конкурса.

Назад


Първо място в районните състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”

На 28.04.2017 година се проведоха районните състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”. Отборът на Езикова гимназия спечели І-во място в комплексното класиране и ще вземе участие в областните състезания на 12.05.2017 година. В отбора на Езикова гимназия участват учениците: Александър Крумов-8а клас, Антонио Йорданов-8б клас, Борис Борисов-8б клас, Георги Кадийски-8б клас, Григор Григоров-8б клас, Любомир Митов-8б клас, Мартин Зарев-8б клас, Михаел Русаков-8 б клас, Росен Михайлов-8 б клас и Цветелин Димитров. Водач на отбора е г-жа Весела Русинова, учител по български език и литература. Състезанията са от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2016/2017 година в направление „Наука и технологии”.

НазадЗа хляба наш

Томислав Скандалиев от Х а клас се класира на І-во място в ХІХ национален ученически празник „За хляба наш”, проведен в Благоевград на 25-27.04.2017 г. в категория „Научна разработка”. Ученикът се представи с разработката на космически хляб. Празникът е от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2016/2017 година в направление „Науки и технологии”.

Назад


Ученик от ЕГ "Д - р Петър Берон" с отлична оценка на XIX Национално състезание по химия и опазване на околната среда

Ерик Василев Димитров от ХІ в клас на ЕГ "Д-р Петър Берон" участва в XIX Национално състезание по химия и опазване на околната среда „Тестови задачи за ученици в гимназиален етап”, което се проведе от 21-23.04.2017 г. в град Ловеч. Състезанието се провежда съгласно заповед на министъра на образованието и науката за организиране и провеждане на ученическите олимпиади и националните състезания през учебната 2016/2017 година. Националната комисия в състав: проф. д-р Адриана Любомирова Тафрова, доц. д-р Стефан Манев, доц. д-р Деянка Николова, доц. д-р инж. Данчо Даналев, гл. ас. д-р Никола Бурджиев, гл. ас. д-р Мариана Герова, ас. Марко Костадинов, Красимир Николов, Виолетка Нетова, Елена Патаринска, Илияна Хинкова, Юлия Цанкова оцени писмената му работа с резултат общ брой точки 88,5 и оценка Oтличен 6,00. Ученикът е награден със сертификат и грамота.

Назад


Двама ученици от Езикова гимназия са на призови места в Десетия национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа”

Сред класираните 12 творби на Десетия национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа” две са сътворени от ученици на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”. Учениците заемат призови места в десетото издание на Националния конкурс за детска рисунка “Пролет върху листа ” 2017 г., който се организира от Община Кюстендил съвместно с Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора”. В трета възрастова група -10,11,12 клас, на ІІ-ро място се класира Вилеслава Георгиева от 11 а клас, а във ІІ-ра възрастова група (7,8,9 клас) на трето място се класира Михаел Русаков от 8 б клас.

Назад


Успехи на ученици от Езикова гимназия в националните състезания по Български език и литература

Резултати от ІІ-ри кръг на националното състезание по български език и литература, организирано от Сдружение на учителите филолози в България „Любословие”
VІІІ клас
І-во място за Радостина Гергинова от 8 б клас с 55 точки
ІІІ-то място за Виктория Нешева от 8 б клас с 53 точки
ХІ клас
І-во място за Мадлен Илиева от 11 б клас с 53 точки
Резултатите от ІІ-ри предварителен кръг на националното състезание по български език и литература „Стъпала на знанието , организирано от Сдружение „Десет книги” За трети (финален) кръг се класират следните ученици:
1.Виктория Нещева -8 б клас
2.Паула Велинова-8 б клас
3.Виктория Стоилова-9 в клас
4.Теодора Георгиева-9а клас
5. Илиана Симеонова-10 в клас
6.Симона Сефтерска-12 а клас
7.Георги Христов-12 б клас

Назад


Призово място на ученичка от Езикова гимназия на олимпиадата по Испански език –областен кръг

Денислава Иванова от 12 а клас се класира на ІІ-ро място с резултат 82 точки в областния кръг на олимпиадато по Испански език, в който се състезава с ученици, изучаващи Испански език като І-ви чужд език.

Назад


Успешно представяне на ученици от Езикова гимназия в областния кръг на олимпиадата по география и икономика

ІV състезателна група
І-во място за Александрина Гърлянска от 9 а клас -160 точки
VІ състезателна група
І-во място Рос- Мари Маринова от 12 а клас -140 точки
ІІ-ро място Георги Христов от 12 б клас-128 точки

Назад


Ученичка от Езикова гимназия е класирана за участие в националния кръг на олимпиада по Български език и литература

Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата по Български език и литература за учебната 2016/2017 година, определена със Заповед № РД 09-1575/ 14.10.2016 г. на министъра на образованието и науката допуска до националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе на 08.04.-09.04.2017 г. в град Габрово, Симона Людмилова Сефтерска, ученичка от 12 а клас с оценка от областния кръг Отличен (5.50).

НазадПърво място за Езикова гимназия на областния кръг на Фестивала на авторска драматургия и театър на английски език

На 01.03.2017 г. в Общинския театър , град Кюстендил, се проведе областният кръг на Фестивала на авторска драматургия и театър на английски език, който е утвърден със заповед на министъра на образованието и науката като национално състезание за учебната 2016/2017 година.Театралната трупа на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” се представи с пиесата на Елина Иванова от 12 б клас-„Седем”. Преводът и режисурата на постановката са на учителя по английски език Милена Замфирова. Тя успя да изгради и подготви екип от ученици, отлично владеещи езика в неговата творческа същност. Ролите на седемте гряха изпълниха с талант и вдъхновение учениците: Кристияна Кръстева-Гордост, Калина Радева- Похот, Явор Боянов- Алчност, Виктор Златковски-Гняв, Асен Давидков-Чревоугодие, Кристиан Любенов-Леност, Надежда Иванова-Завист. Анастасия Мелникова изпълни ролята на Ева, а Анастасия Димитрова на Целомъдрието.Театралната атмосфера бе създадена от декорите, нарисувани от талантливите ученици Тина Чаова и Александър Любенов, и от музикалното оформление на Христо Любенов. Първото участие на ученици от Езикова гимназия с автроска пиеса на английски език на националния фестивал продължава успешно създадената училищна традиция в областта на театралното изкуство. Езикова гимназия е определена да бъде домакин на националния кръг на Фестивала на авторска драматургия и театър на английски език, който ще се проведе от 31.03.-02.04.2017 г. в град Кюстендил.

Назад

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН” ПЕЧЕЛИ ПЪРВА НАГРАДА В КОНКУРСА ЗА НАЙ-ДОБРИ МЛАДИ ПРЕВОДАЧИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Мадлен Марианова Илиева – ученичка от 11б клас на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в град Кюстендил, е българският победител в ежегодния конкурс Juvenes Translatores.на Европейската комисия. Със своя превод от английски на български език със заглавие „От случаен превод към кариера” тя изпреварва 74 свои връстници от България и се присъединява към останалите 27 победители – по един от всяка държава членка на ЕС. Носителите на приза за млад преводач са поканени през месец април 2017 г. в Брюксел, където ще получат наградите. Добро е представянето и на другия представител на Езикова гимназия,Стефан Димитров от 11 в клас, който превежда от сърбохърватски на български език. Заслуги за успешното представяне на учениците от Езикова гиманизия имат учителите по Английски език –Силвана Владимирова и по Български език илитература-Милена Стефанова.

Публикация във вестник "АЗ-БУКИ"


Публикация в РУО гр. Кюстендил

Назад


Коледен брой на училищния вестник EG Times

Коледен брой на училищния вестник EG Times. Автори: ученици от клуб „Училищният вестник-форум за популяризиране на ученическата креативност по чужди езици” по проект "Твоят час" с ръководител г-жа Милена Замфирова, учител по английски език

Назад


Спортни постижения на ученици от Езикова гимназия

Снежана Митова-ученичка от VІІІ в клас, се представи отлично на Международния турнир по художествена гимнастика Academic Winter Cup, в който участват 350 състезателки от 16 държави. Турнирът е проведен по нов правилник за оценки от съдиите. В многобоя Снежана се класира на ІІ-ро място: 1 място на съчетание с обръч и 3 място на съчетание с топка.
В националното първенство по карате за 14-21 годишни, в което участват 105 състезатели от 23 клуба в стръната, Изабел Ризова от 12 б клас е сребърен медалист в двете индивидуални дисциплини - ката и кумите. Заедно с Мария Десислава Плачкова , бивша ученичка на Езикова гимназия, им предстои подготовка за Европейското първенство през февруари в София.
Честити победи! Желаем Ви нови постижения в спорта!

Назад


Пожарникари и доброволци "евакуираха ученици и гасиха пожар" в Езикова гимназия

Демонстрация на пожар в двора на Езикова гимназия- Кюстендил, бе разиграна на 05.12.2016 г. от 14.30 часа от служители на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението и Доброволното формирование към община Кюстендил. Учениците бяха евакуирани, последва бързо преброяване, за да се види дали някои не са останали вътре..Ученици имаха възможност да се качат и да бъдат издигнати с противопожарната стълба.Акцията бе посветена на Международния ден на доброволеца
БМЧК ден ден

Назад


Ученици от Езикова гимназия „Д-Р Петър Берон” спечелиха стипендии на Американската фондация за България

Учениците Елина Евтимова Иванова от 12 б клас, Георги Емилов Христов от 12 б клас, Илиана Ивайлова Симеонова от 10 в клас и Симона Людмилова Сефтерска от 12 а клас печелят 10-месечни стипендии в област”Чужди езици, хуманитарни науки и изкуство” за учебната 2016/2017 година по програма „Стипендии в средното образоние” на АФБ. Стипендиите се отпускат за ученици с постижения и изявени интереси по математика, природни науки, чужди езици и изкуства., които са участвали в конкурса на Фондацията. Конкурсът се обявява в началото на учебната година пред ръководствата на определени училища, с които работи АФБ, а между тях е и ЕГ”Д-р Петър Берон”. Училищна комисия класира по успех и постижения първите пет ученици от училището, чиито документи се изпращат на АФБ. Кандидатурите се разглеждат от комисия в АФБ, която решава кои ученици ще получат стипендия. За тази учебна година от област Кюстендил са определени като стипендианти четиримата ученици от ЕГ”Д-р Петър Берон”.

Назад


Арт проекти от часовете по изобразително изкуство в 8 и 9 клас на Езикова гимназия с учител г-жа Росица Стоилова

ден на спорта БМЧК ден на спорта ден на спорта

Назад


Първо място за отбора по лека атлетика на ЕГ „Д-р Петър Берон"- Кюстендил

Отборът по лека атлетика на Езикова гимназия (8-10 клас) в състав: Моника Йорданова 9 в клас, Бояна Петрова 9 в клас, Емилия Стефанова 9 а клас, Никол Ангелова 9 а клас, Мария Спирова 10 б клас, Инес Славкова 10 б клас и Теодора Любомирова 8 а клас с ръководител г-н Силви Игов, учител по ФВС, се класира на първо място в Общински етап на Ученически игри 2016/ 2017 г.
ден на спорта БМЧК ден на спорта

Назад


Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език

Екипът на Езикова гимназия поздравява ученичката Анастасия Димитрова от 8 б клас, която зае 4 място (от 20 участници от цялата страна в нейната възрастова група) на националното състезание за речеви и комуникативни умения на английски език на 19 ноември в гр. Велико Търново. Там тя представи не само Езикова гимназия "Д-р Петър Берон", но и област Кюстендил! Честито на Анастасия и нейната учителка по английски език г-жа Кирилова! Браво!
а

Назад


Juvenes Translatores 2016

Днес 24.11.2016 г. в Езикова гимназия се проведе "Juvenes Translatores 2016" – конкурс по превод за училищата в Европейския съюз, организиран от Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия. Участниците от Езикова гимназия са Стефан Димитров, Надя Страхилова, Мадлен Илиева, Петя Петрова и Андреа Хелси от 11 клас.
ден на спорта

Назад


Рафи и ученици от ЕГ „Д-р Петър Берон"- Кюстендил участваха в "Be active - Даваме повече"

Националната кампанията на Българският спортен тотализатор и Министерство на образованието "Be active - Даваме повече" се проведе на 17.11.2016 г.в двора на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон"- Кюстендил.20 минути бяха посветени на спортни игри - баскетбол, футбол и спортни упражнения.Демонстрации направиха фрийрънърите от СК „Евротрамп" и каратеките на „Шурикен". Кристияна Кръстева от 10 б клас и член на СК „Евротрамп" представи спорта батут пред събралите се ученици. В кампанията "Be active - Даваме повече" участва и музикалният изпълнител Рафи, който бе и водещ на събитието. „Идеята е да накараме младите да спортуват повече и да ги провокираме да живеят един по- активен и здравословен начин на живот. Младите спортуват, но понякога забравят или ги мързи. Необходимо е всеки ден да отделяме поне 15- 20 минути за спорт. Компютрите не може да им дадат здраве, но спортът може", заяви Рафи. Той се включи в част от спортните мероприятия, които се проведоха на игрищата на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон"- Кюстендил. Той заяви, че любимият му спорт в момента е кросфит.
ден на спорта БМЧК ден на спорта

Назад


Трима ученици от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” на национален кръг на Многоезичното състезание

До националния кръг на Многоезичното състезание са допуснати трима ученици от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”, град Кюстендил, с протокол на националната комисия, определена със заповед на минстъра на образованието и науката. В група ІІ чужд език -немски език заедно с 13 ученици от цялата страна ще се състезава Стефан Александров Димитров от 11 в клас. Учениците Ростислав Людмилов Павлов и Христо Пламенов Костадинов от 11 а клас са одобрени с още девет ученици от страната в група ІІ чужд език- испански език. Постигнатият успех е признание за знанията на учениците и подготовката, която им дават техните учители: Ирена Йорданова-учител по немски език, и Валя Георгиева-учител по испански език. Националният кръг ще се проведе на 26.11.2016 година в Габрово.

Назад


Петима стипендианти на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” в конкурса „1000 стипендии”

За учебната 2016/2017 година петима ученици от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” спечелиха годишна стипендия от националния конкурс на фондация „Комунитас”-проект „1000 стипендии”. Стипендията се състои ог финансова част, достъп до професионални консултации и кредит за книги. Георги Емилов Христов от 12 б клас спечели „Специална стипендия” в област Литература. Ерик Василев Димитров от 11 в клас спечели „Основна стипендия” в област Биология. „ Основна стипендия” спечели и Томислав Христофоров Скандалиев от 10 а клас в област Физика и астрономия. Поощрителна стипендия печелят две момичета от Езикова гимназия: Елина Евтимова Иванова от 12 б клас в област Литература и Симона Людмилова Сефтерска от 12 а клас в област История. Похвала заслужават учениците Георги Христов, Томислав Скандалиев и Елина Иванова, на които стипендии са присъдени за трета поредна година. Спечелените стипендии са награда за положените усилия от учениците и техните учители по посочените предмети.

Назад


Езикова гимназия с първа награда за участието си в Европейския ден на спорта

Езикова гимназия "Д- р Петър Берон"- Кюстендил спечели първа награда от Община Кюстендил и сдружение „BG Бъди активен" за включването си в Европейския ден на спорта в училище и кампанията NowWeMOVE. 78 ученици и преподаватели направиха 10- километров преход до Осоговската планина, като това са 22% от децата в гимназията.
ден на sporta

Назад


Европейски ден на спорта в ЕГ "Д-р Петър Берон"


ден на спорта БМЧК ден на спорта ден на спорта ден на спорта ден на спорта ден на спорта

Назад


Европейският Ден на езиците в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”

Днес Езикова гимназия отбеляза Европейския ден на езиците, провъзгласен от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която е обявена за Европейска година на езиците. Ключовата фраза на празника бяха думите на поета Пенчо Славейков: „Езикът е виолина, която всякой майстор нагласява по свой начин”. Чрез този празник учениците се приобщиха към европейското чуждоезиково семейство. Прочитът на избрани откъси от любими текстове на английски, испански и немски език е знак на многоезичност и междукултурно разбирателство. Атина Стояникова от 9 а клас и Елина Иванова от 12 б клас прочетоха текстове на английски език, Вирджиния Ангелова и Рос-Мари Росенова от 12 а клас представиха откъс от романа „Дон Кихот” на Сервантес, Цветина Крумова, Ана Димитрова от 10 в клас и Стефан Димитров от 11 в клас прочетоха текстове на немски език. Гост на днешния европейски ден на езиците бе Маркъс Лий Майкъл, помощник-учител от САЩ, който ще работи тази учебна година по програма за доброволци към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” в съвместен проект с фондация „Америка за България”. По стар български обичай директорът на училището посрещна Маркъс Лий Майкъл, помощник-учител по английски език, със сувенир, носещ символите на родния ни град. Маркъс презентира своя избор да дойде в България и да работи в Езикова гимназия.
ден на езиците ден на езиците ден на езиците ден на езиците ден на езиците
ден на езиците ден на езиците ден на езиците ден на езиците

Назад


ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

15 септември - Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”
Откриване Откриване Откриване Откриване Откриване
Откриване Откриване Откриване Откриване Откриване
Откриване Откриване

Назад