АКТУАЛНИ НОВИНИ 2014-2015 УЧЕБНА ГОДИНА


 1. Награда за ученичка от Езикова гимназия от национален конкурс за превод на проза от испански език
 2. Празнично шествие по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
 3. Музикален успех
 4. Млад преводач
 5. Любословие
 6. Спортен успех
 7. Ученичка от ЕГ „Д-р Петър Берон” и нейната учителка по английски език, наградени на Кеймбридж ден в София
 8. Ден на Земята
 9. Резултати от областните кръгове на олимпиадите
 10. Ученик от ЕГ, класиран за участие в националния кръг на олимпиадата по английски език
 11. Ученически игри 2014-2015 -грамоти
 12. Акция ”Обичай разумно”
 13. Среща на клуб "Приятели на Япония" с културния аташе на Посолството на Япония в България
 14. Творческо писане на английски език
 15. Пилотна образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие.Отворени съдилища и прокуратури”
 16. Резултати от обшинските кръгове на олимпиадите
 17. Коледен благотворителен концерт ”Елита и приятели”
 18. МВР в училище
 19. Национално състезание по природни науки и екология
 20. Стипендианти на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” в проект„1000 стипендии” на Фондация „Комунитас”
 21. Патронен празник на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”
 22. Кампания за кръводаряване
 23. Нови спортни постижения
 24. Спортни постижения
 25. Откриване на новата учебна годинаНаграда за ученичка от Езикова гимназия от национален конкурс за превод на проза от испански език

В І кръг на националния конкурс за превод на проза от испански език, организиран от Сдружението на преводачите, Нов български университет и Отдел по образователни въпроси към Посолството на Кралство Испания, участват 1700 ученици, от които до ІІІ кръг достигат 150 ученици от София, Бургас, Варна, Велико Търново, Троян и Кюстендил. На церемония по награждаването на победителите, проведена на 23.05.2015 година в София, ученичката Елина Иванова от 10б клас на ЕГ ”Д-р Петър Берон” получава поощрителна награда за своя превод на откъс от произведение на Аугусто Монтеросо.За успеха на Елина има принос нейната учителка по испански език Валя Георгиева.

НазадПразнично шествие по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Назад
Музикален успех

Елита Георгиева Георгиева от 10 а клас на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон" спечели първа награда от Международния музикален конкурс „Звукът на времето", финансиран по програма „Изкуство и култура Велико Търново 2015", и наградата на фирма „Г.Г.Прогрес"-Варна. Ученичката е номинирана за участие в София „Гран при" Джуниър през септември 2015 година.

Назад


Млад преводач

Елина Евтимова Иванова от 10 б клас е номинирана с поощрителна награда от националния конкурс „Млад преводач”, организиран от Асоциацията на преводачите в България за превод на художествена литература от испански език.Награждаването ще се състои на 23.05.2015 г. в град София.

Назад


Любословие

Сдружението на учителите филолози в България „Любословие” награждава ученичката Илиана Ивайлова Симеонова от VІІІ в клас на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” със Сребърна грамота за втори резултат от националното състезание по български език и литература за учебната 2014/2015 година, което е включено в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката.Ученичката се награждава и с органайзер-часовник. Още 7 ученици от ЕГ-Екатерина Валентинова Стоймирова-VІІІв клас, Цветина Василева Крумова-VІІІ в клас, Мадлен Марианова Илиева –ІХ б клас, Михаела Васкова Михайлова-ІХ а клас, Елина Евтимова Иванова –Х б клас, Румяна Александрова Кадийска и Велислав Иванов Иванов-ХІа клас, получават букмарк за успешното им представяне в националния кръг на състезанието.

Назад


Спортен успех

Рос-Мари Маринова от 10 а клас е най-добра при девойките до 18 г. в категория +75 кг и печели златен медал на Държавното първенство по сумо, проведено в София.Тя ще представи своя спортен клуб „КРИС” на европейското първенство през месец юни.

Назад
Ученичка от ЕГ „Д-р Петър Берон” и нейната учителка по английски език, наградени на Кеймбридж ден в София

В деветото издание на националното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Виктория Светославова Кифева от 11 а клас на Езикова гимназия се класира на ІІ място в ниво В2. Ученичката и нейната учителка по английски език Гергана Иванова са наградени в Деня на Кеймбридж, проведен на 25.04.2015 г. в София. Виктория получава сребърен медал и парична награда, а нейната учителка е наградена с ваучер. Специален гост на националната конференция и награждаването на победителите в националното състезание по английски език е Хърбърт Пухта-автор на една от най-успешните учебни системи по английски език. Присъстват и други известни лектори от Cambridge University Press и Cambridge English Language Assessment.

Назад
Ден на Земята

В чест на Международния ден на Земята -22-04., който тази година е под мотото „Време е да дадем пример” ученици от Езикова гимназия днес засадиха в двора на училището седем фиданки от различни видове-липа, червен дъб, явор, 4 каталпи, и 1 пирамидална туя. Определени ученици разказаха за произхода, особеностите и приложението на посочените растителни видове. С тази инициатива, проведена под ръководството на учителите Елза Давидкова и Зоя Динева и с участието на представители на Ученическия съвет, се дава пример на младите хора за опазването и облагородяването на околната среда.

Назад
Резултати от областните кръгове на олимпиадите

Резултатите от областните кръгове на олимпиадите може да видите тук

Назад


Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” има класиран ученик за националния кръг на олимпиадата по Английски език

Велислав Иванов Иванов, ученик от 11 а клас, е класиран от Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата по английски език за учебната 2014/2015 година с окончателен резултат в точки 90.5 за националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе на 22.03.2015 година в град Враца. Този успех, който нарежда Езикова гимназия сред 33 училища в страната с класирани ученици в ІV група-ХІ клас, е закономерен резултат от отличната езикова подготовка и активното участие в олимпиади и състезания. Класирането за националния кръг дава право на ЕГ”Д-р Петър Берон” да работи по проект от НП „С грижа за всеки ученик” , модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” за следващата 2015/2016 година. Постижението на училището е признание за Велислав Иванов и неговия учител госпожа Гергана Иванова. Ръководството на Езикова гимназия пожелава достойно представяне на националния кръг на олимипиадата, който ще протече в силна конкурентна среда.

Назад
Ученически игри 2014-2015 -грамоти

Волейбол - юноши 8-10 клас


Волейбол - юноши 11-12 клас

Баскетбол - девойки 8-10 клас

Баскетбол - юноши 8-10 клас

Баскетбол - юноши 11-12 клас

Тенис на маса - девойки 8-10 клас

Тенис на маса - юноши 8-10 клас

Назад
Акция "Обичай разумно"

По повод 14 февруари-Деня на влюбените, и във връзка с ІІ-рия етап на зимната антиспин-кампания активисти на БМЧК от Езикова гимназия в партньорство с РЗИ-град Кюстендил проведоха информационна камапания на 13.02.2015 г.във входното фоайе на училището. На фона на декор, представляващ голямо сърце, активистите зададоха въпроси на съучениците си, свързани с ХИВ/СПИН. При правилен отговор наградата бе снимка на фона на декора. На таблото желаещите поставиха любовни послания. Раздадени бяха презервативи, поставени в пликове с подходяща информация за ХИВ/СПИН.

Назад
Среща на клуб "Приятели на Япония" с културния аташе на Посолството на Япония в България

На 12.02.2015 година от 13.00 часа в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” учениците от клуб „Приятели на Япония” се срещнаха с представители на Асоциация на завършилите Токийския университет от Сдружение „Сога” за популяризиране и разпространение на източна кулутура, които направиха демонстрация на икебана.След като презентираха пред аудиторията историята на японското изкуство „Икебана”, те раздадоха на учениците необходимите съдове, клонки, цветя и други материали. Вдъхновени от философията на източното изкуство, учениците създадоха първите си композиции, които разкриват връзката”небе-човек-земя” и пресъздават водещите принципи на изкуството-превъзходството, пропорционалността, хармонията и ритъма. Официален гост на срещата беше кулутурният аташе на Посолството на Япония в България-Мивако Токумицу, която поздрави учениците и организаторите на събитието и сподели радостта си, че учениците имат възможност да придобият умения в изработването на икебана.
покана

30102014 30102014 30102014 30102014 30102014
30102014 30102014 30102014 30102014 30102014

Назад


Творческо писане на английски език

На 09.02.2015 година от 14.00 часа в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” се проведе вътрешноучилищният кръг на националното състезание „Творческо писане на английски език”, организирано от КОРПЛЮС-Корпус за развитие и образование към Фулбрайт. Явилите се 54 ученици от различни класове писаха по избор есе на тема, предложена от организаторите.

Назад


Симулативен процес - Пилотна образователна програма

Във връзка с изпълнението на Пилотна образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие.Отворени съдилища и прокуратури”, организирана от Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерството на образованието и науката (МОН), на 28.01.2015 г. в сградата на Окръжен съд – гр. Кюстендил, е проведен симулиран процес с участието на ученици от 10-тите класове на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” – гр. Кюстендил. В ролята на участници в учебно наказателно дело от общ характер (съдия, съдебни заседатели, прокурор, защитник, подсъдим, родители на подсъдимия, свидетели и вещи лица) учениците участват в дело по обвинение за причиняване на средна телесна повреда, с подсъдим и пострадал – непълнолетни лица. Процесът включва разиграване на всички етапи, които обхваща съдебното заседание пред първоинстанционния съд, съобразно Наказателно-процесуалния кодекс на Република България, а именно – „Действия по даване ход на делото”, „Съдебно следствие”, „Съдебни прения”, „Последна дума на подсъдимия” и „Постановяване на присъда”. Симулираният процес е последният етап от пилотната образователна програма на ВСС и МОН, която се осъществявя на няколко етапа: на 29 октомври, 26 ноември и 17 декември през 2014 г. изнесят пред учениците от 10-тите класове на Езиковата гимназия лекции, свързани със структурата, организацията и функционирането на съдебната власт, основните клонове на правото, представянето на професиите съдия, прокурор и следовател, непълнолетните лица като жертви и извършители на престъпления, защитата на правата на човека, достъпа до правосъдие и информация за работата на органите на съдебната власт.

Назад
Резултати от общинските кръгове на олимпиади и национални състезания

Протокол Български език и литература

Протокол Английски език

Протокол Испански език

Протокол Философия

Протокол География и икономика

Протокол История и цивилизация

Национално състезание по БЕЛ "Стъпала на знанието"

Национално състезание по БЕЛ "Любословие"

Назад
Коледен благотворителен концерт ”Елита и приятели”

На 12.12.2014г от 18.30часа в Голямата зала на читалище „Братство” ще се състои коледен благотворителен концерт ”Елита и приятели”. Вход 1лв. Билети могат да се закупят от Елита (10а клас) и на място преди концерта. Нека чрез изкуството да отворим душите си за доброто, което можем да дарим за Александър Спартаков от 11б клас на ЕГ.

Назад
МВР в училище

Ученици от 10-тите класове на Езикова гимназия "Д-р Петър Берон"- Кюстендил научиха повече за професиите- прокурор и следовател. Лекцията им изнесе говорителят на Окръжна прокуратура- Кюстендил Марияна Сиракова. Втората й тема бе- "Непълнолетните лица и правосъдието - жертви и извършители на престъпления". Лекцията е в изпълнение на пилотната образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", която се осъществява съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Езикова гимназия е пилотно училище за Кюстендилска област. Десетокласниците вече разговаряха и с съдията от Окръжен съд- Кюстендил Йоланда Цекова.
През следващата година ще има и демонстрация на съдебен процес, с участието на учениците.

Назад


Национално състезание по природни науки и екология

Ученичката Калина Стоянова Кукова от ХІІ а клас участва екипно в Националното състезание по природни науки и екология във ІІ възрастова група ІХ-ХІІ клас с представяне и защита на проект от проблематиката на културно-образователната област ”Природни науки и екология” на тема:”Черешата на един народ”. Проектът е разработен съвместно с ученика Марио Росенов Емилов от ПГИМ ”Йордан Захариев”, град Кюстендил, с ръководител Силвия Петрова Русимова, учител по биология и здравно образование в ПГИМ”Йордан Захариев”. В І кръг участниците са представили разработения от тях проект на постерна сесия (изложба). Във втория кръг проектът е защитен публично в рамките на не повече от 8-10 минути. Оценяването и класирането на проекта са извършени от Национална комисия, определена от МОН, по дадени критерии. Проектът „Черешата на един народ” е оценен с максималния общ брой точки 60, които се преобразуват по шестобалната система от Националната комисия. Оценката може да бъде използвана за прием във висшите училища в София, Пловдив, Бургас и Благоевград.

Назад


Четирима стипендианти на Езикова гимназия в проект „1000 стипендии” на Фондация „Комунитас” за учебната 2014/2015 година

Четирима ученици от Езикова гимназия спечелиха едногодишна основна стипендия в проекта „1000 стипендии” на Фондация „Комунитас” за учебната 2014/2015 година. Основната стипендия се присъжда на кандидатите, които и в двата кръга на състезанието представят успешно както своите знания и умения, така и широтата на общата си култура, аналитичност и критичност. Параметрите на основната стипендия са: 500 лева финансов ресурс, виртуален ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до Форума на „1000 стипендии”.
Учениците, спечелили стипендии, са:
1.Георги Емилов Христов-от Хб клас в област”Литература”
2.Елина Евтимова Иванова- от Хб клас в област „Литература”
3.Елени Йоанис Сиафарика-от ХІ а клас в област”Изобразително изкуство”
4.Томислав Христофоров Скандалиев- VІІІ а клас в област”Физика и астрономия”
Честито на учениците!
Благодарност на учителите по български език и литература- Ивелина Джонева и Иванка Янкова, които съдействаха на учениците за доброто им представяне.

НазадПатронен празник на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”

На 30.10.2014 година Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” по традиция отбелязва патронния си празник, с който припомня духовните послания на Берон и на всички будители в навечерието на техния празник. Чрез него младите хора се докосват до мъдростта на предшествениците. Като граждани на света учениците от Езикова гимназия стават част и от една забавна традиция с веселието на маскарада Halloween. Тази година сред гостите бяха г-жа Нели Петкова, директор на Дирекция „Образование, наука, младежки дейности, спорт и балнеология” в Община Кюстендил и г-жа Зорка Николова, старши експерт по организация на средното образование в РИО –Кюстендил. Учениците представиха литературната композиция „Будители” по възрожденски текстове от Васил Друмев и Любен Каравелов. Участваха членове на театралното студио към Езикова гимназия, които представиха етюди от живота на младия Каравелов. Прозвучаха възрожденски и народни песни в изпълнение на вокалната група на училището и Елита Георгиева-лауреат на национални конкурси. В празненството се включи и гост-учителят от Калифорния, Ерика Карслън, с презентация за историята на празника Halloween.Училищното тържество завърши с шоу на фрийранърите и мажоретния състав на гимназията. Проведени бяха спортни игри. Беше организирана и кулинарна изложба. Впечатление направи специалната украса за Halloween, изработена от учениците.
покана

30102014 30102014 30102014 30102014 30102014
30102014 30102014 30102014 30102014 30102014
30102014 30102014 30102014 30102014 30102014
30102014 30102014 30102014 30102014 30102014
30102014 30102014 30102014 30102014 30102014
30102014 30102014 30102014 30102014 30102014

Назад


Кампания за кръводаряване

На 29.10.2014г. на площад "Велбъжд"се проведе кампания за кръводаряване "Дари кръв, спаси живот", организирана от БМЧК и кръводарител на 2014г. за град Дупница Марек Николов. По покана на Госпожа Радмила Иванова в благородното дело се включиха младите доброволци на БМЧК от ЕГ. В инициативата взеха участие и момчетата от клуб "Фрийрън" на ЕГ с подготвена атрактивна програма
БМЧК БМЧК БМЧК БМЧК БМЧК

НазадНОВИ СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Кристияна Кръстева от 8бклас се класира на 3 място на международния турнир по батут, проведен в Минск, Беларус от 11-13.09.2014г.
грамота
На финалите на Държавното първенство по батут 02-04.10. 2014г. в София, Кристияна печели първо място индивидуално и отборно класиране.
Поздравления за високите успехи в спорта и пожелания за нови престижни награди.

Назад


СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Изабел Ризова от 10 б клас се класира на първо място в категория "Ката" на турнира по карате "Чолопеч Оупън", проведен на 28.09.2014г. На второ място отборно се класират Изабел Ризова от 10бклас и Мария Десислава Плачкова от 12а клас.
Желаем успех на бъдещи състезания!
грамота грамота

Назад


ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

По традиция на 15 септември Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” и Гимназия „Неофит Рилски” откриват заедно учебната година. Гости на тържеството тази година са Кирил Калфин – депутат в Народното събрание, Виктор Янев – заместник кмет и Нели Петкова – началник отдел „Образование, младежки дейности и спорт” към Община Кюстендил. Директорите на двете училища – г-жа Анна Вучкова и г-жа Иванка Янкова, приветстваха учениците и им пожелаха успешна учебна година. Прозвучаха поздравления и на езиците, изучавани в Езикова гимназия - английски, немски и испански. Ученичката Калина Чавдарова изпя химна на ЕГ, създен по повод 25-годишнината на училището. Елита Георгиева – лауреат на национални конкурси за млад изпълнител, поздрави съучениците си с песен на английски език. В програмата се включиха и участници от театралното студио на Гимназията, които представиха хумористична миниатюра. Гимназия „Неофит Рилски” участва в празничната програма с две музикални изпълнения – родопската песен „Малка мома” в изпълнение на Симона Станоева и класическа италианска песен, изпята от Томас Томов – победител на тазгодишния формат на „България търси талант”.
Откриване Откриване Откриване Откриване Откриване
Откриване Откриване Откриване Откриване

Назад